Domov > Letiská > Letisko M. R. Štefánika

Výsledky bratislavského letiska za rok 2012 kopírujú situáciu viac ako polovice európskych regionálnych letísk. Podľa medzinárodnej organizácie Airport Council International Europe (”ACI Europe”) sa s poklesom počtu cestujúcich potýka takmer 2000 malých letísk v Európe, teda letiská do piatich miliónov cestujúcich. Ide o letiská, ktoré často nemajú transferovú zložku a nie sú sídlami národných či veľkých leteckých spoločností a tým pádom tu patrí aj bratislavské letisko.  December minulého roku priniesol najviac alarmujúci výsledok za uplynulý rok, a to medziročný pokles -1,1% cestujúcich pre celú Európu. Hlavnou príčinou sú podľa ACI Europe úsporné opatrenia mnohých dopravcov, rekordná miera nezamestnanosti v niektorých krajinách a stále značne nestabilný sektor leteckej dopravy.

 

Začneme pozitívnymi výsledkami, kde určite patrí historický rekord v objeme vybaveného nákladu, ktorý prevýšil 22 500 ton, čo predstavuje 10% medziročný rast a tento trend si drží od roku 2008. Začiatok roku 2012 priniesol aj nového dopravcu na našom nebi – nórske nízkonákladové aerolínie Norwegian Air Shuttle. Ich pravidelné linky do škandinávskych leteckých uzlov Oslo a Kodaň si získali veľkú popularitu, čo potvrdzuje aj obsadenosť liniek, ktorá bola v letnom období viac ako 83%. Počet cestujúcich sa vyšplhal na 1 416 010 a odráža tak medziročný pokles (-11%). Počet pohybov lietadiel poklesol z pôvodných 25 359 na minuloročných 23 412 vzletov a pristátí.

 

O najväčší počet cestujúcich sa „postaral“ ako pravidelne Ryanair, ktorý na svojich linkách prepravil 875 149 pasažierov. Za ním nasledovali Danube Wings (27 897 cestujúcich) a nováčik Norwegian Air Shuttle (27 753). Najvyhľadávanejšou destináciou bol britský Londýn s 291 832 cestujúcimi. TOP 3 pravidelných cieľov dopĺňajú Dublin (91 198 cestujúcich, medziročný nárast o 5,5 %) a Miláno-Bergamo (78 880 cestujúcich).

 

Významnou udalosťou minulého roku bolo odovzdanie druhej časti terminálu 13. júla, čím sa zavŕšil projekt rekonštrukcie a dostavby nového terminálu Letiska M. R. Štefánika, ktorý predstavuje strategicky, technologicky a kapacitne najvýznamnejšiu stavbu v oblasti civilného letectva na Slovensku za posledné desaťročia. Cestujúcim po dlhých rokoch priniesol európsky štandard a komfort cestovania.

 

Zdroj: Tlačová správa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. (BTS)