Domov > Airshows >

Letecký nadšenci majú dôvod na radosť. Svetový šampionát Red Bull Air Race sa vráti na oblohu vo februári budúceho roku so sériou siedmych pretekov v šiestich krajinách sveta. Návrat tohto najrýchlejšieho preteku bol oznámený na konferencii v Putrajaya Matitime Centre v Malajzii.

 

„Sme nesmierne šťastný, že môžeme ohlásiť nový ročník Red Bull Air Race, ktorý začne 28. februára v Abu Dhabi (Spojené arabské emiráty),“ povedal CEO Red Bull Air Race Erich Wolf. „Všetci sme v priebehu posledných troch rokov pracovali veľmi tvrdo aby sme doladili niektoré bezpečnostné aspekty a pozdvihli tento šport na novú úroveň. Máme tých najlepších pilotov a skvelých fanúšikov po celom svete. Nemôžeme sa dočkať návratu do vzduchu vo februári 2014.“

 

 

THE RACE CALENDAR

1.      Abu Dhabi, UAE 28 feb. /1 marec

2.      Putrajaya, MAS 17/18 máj

3.      Gdynia, POL 26/27 júl

4.      Ascot, GBR 16/17 august

5.      Dallas/Fort Worth, USA 6/7 september

6.      Las Vegas, USA 11/12 október

7.      CHINA 1/2 november

 

Séria sa vráti po trojročnej pauze a bude prebiehať na tratiach s dvanástimi pármi nafukovacích brán. Počas pauzy sa organizátori zamerali najmä na zlepšenie bezpečnosti. K dispozícii bude rada technických vylepšení , vrátane jednotných motorov a vrtúľ pre všetkých pilotov. Zmeny prebehli aj na nylónových pilotoch, ktoré bude ešte jednoduchšie “rozrezať“ pri prípadnom prelete krídlom lietadla. Okrem toho sa zmenila aj ich výška z 20 na 25 metrov.

 

K návratu Red Bull Air Race sa vyjadril aj prezident FAI (World air sport federation) Dr, John Grubbström. „Som veľmi rád, že sa Red Bull Air Race vracia spaäť na oblohu, pretože je to udalosť, ktorá skutočne odhaľuje svetu krásu vzdušných pretekov. Zmeny, ktoré sa udiali vo formáte pretekov budú bezpochyby prínosom a zvýšia atraktivitu tohto podujatia.

 

Preteky Red Bull Air Race sa prvý krát konali v roku 2003 a sledovali ich milióny ľudí po celom svete. Do ich prerušenia v roku 2011 sa uskutočnilo 50 pretekov, mimo iné aj v Prahe, Budapešti a Bratislave. Piloti lietajú na vysoko výkonných strojoch 15 až 25 metrov na zemou a prekážky prelietajú v rýchlosti až 400 km/h. Preťaženie pri týchto rýchlostiach sa často krát šplhá nad hranicu 10 G.

 

 

Zdroj: redbullairrace.com