Domov > Novinky >

Skytrax je svetovo uznávanou značkou, ktorá vyhodnocuje kvalitu poskytovaných služieb leteckých spoločností a letísk. Každoročne odovzdáva ceny pre najlepšie spoločnosti - World Airline Awards a letiská – World Airport Awards. V rámci World Airline Survey zajisťuje Skytrax úplnú transparentnosť. Letecké spoločnosti nemajú žiadne kritéria na členstvo a sú bez nároku na finančné ohodnotenie. Skytrax je úplne samostatná značka, ktorá neprijíma žiadne dary zo strany sponzorov.

Ocenenie World Airport Awards je najprestížnejšie ocenenie kvality letísk na celom svete. Je založená na každoročnom prieskume medzi cestujúcimi. V roku 2012 boli ocenenia vyhlasované na veľtrhu EXPO vo Viedni. V tomto prieskume sa zúčastnilo približne 12 miliónov cestujúcich, 108 rôznych národností a hodnotili až 388 letísk po celom svete. Prvenstvo získalo letisko Icheon v Soule, z európskych letísk si dlhodobo držia postavenia v prvej desiatke letisko Schiphol v Amsterdame, Mníchov a taktiež Zurich. Jednou zo zaujímavých kategórii bola nízkonákladová doprava a teda rebríček letísk odbavujúcich nízkonákladových dopravcov.

Najlepšie letiská sveta v roku 2012

 
  1. Incheon International Airport (Seoul) 
  2.  Singapore Changi Airport 
  3.  Hong Kong International Airport 
  4.  Amsterdam Schiphol Airport 
  5.  Beijing Capital International Airport 
  6.  Munich Airport 
  7.  Zurich Airport 
  8.  Kuala Lumpur International Airport 
  9.  Vancouver International Airport 
  10.  Central Japan International Airport 
     
Najlepšie nízkonákladové letiská sveta v roku 2012

 
  1.  London Stansted Airport 
  2.  Luton Airport 
  3.  Brussels Charleroi Airport 
  4.  Kuala Lumpur LCCT

World Airline Awards sú považované za primárny nástroj na porovnávanie úrovne spokojnosti cestujúcich s leteckými spoločnosťami na celom svete. Prieskum je vykonávaný pre všetky triedy (prvá, druhá, ekonomická a PremiumEconomy) a analyzuje spokojnosť cestujúcich od príchodu na letisko, cez check-in, stravovanie, pohodlie lietadiel, čistotu kabíny, potraviny, nápoje až po kvalitu práce zamestnancov. V roku 2011 sa víťazom stala spoločnosť Qatar Airways. 
 
Zdroj: SKYTRAX